ReŁnie 8e Regiment Infanterie


Voormalige oud-strijders van het 8e Regiment Infanterie hebben in 2000 hun reŁnie in de wijk Klarendal gehouden. Zij waren t/m de mobilisatie in 1939 gelegerd in de Menno van Coehoorn kazerne in gebouw A (inmiddels afgebroken). In gebouw B (nu prachtig gerestaureerd lag het 19e Regiment. Beide Regimenten hebben moedig gestreden op de Grebbeberg in mei 1940, waarbij ruim 280 manschappen van het 8e Regiment sneuvelden. Als herinnering aan hun Klarendals verleden hebben zij in 2000 een plaquette aan de Klarendallers aangeboden, die geplaatst is op de voormalige militaire broodbakkerij, nu onderdeel van winkelcentrum Klarendal. Hieronder een foto-impressie.
-------------

Het 8 R.I.Verenigingsvaandel

De geschiedenis van het 8 R.I. Verenigingsvaandel.

Tijdens de jaarvergadering van 1949 werd door oud 8 R.I. militair Arens en zijn echtgenote het voorstel gedaan om de Vereniging een eigen vaandel te laten ontwerpen en maken. Het voorstel werd door het bestuur goed gekeurd en werd er in onderling overleg besloten het vaandel symbolisch te maken. Na veel schetsen en tekeningen was het ontwerp eindelijk klaar.
Mevr. Arens werd belast met het borduurwerk (al met al heeft zij ongeveer 240 uur geborduurd en het resultaat mocht er zijn). De stof en de benodigde garens werden geschonken door de toenmalige Enka (dus nog geen Aku!).

De symboliek:
In de witte cirkel staat de naam Vereniging 8 R.I. en de oprichtingsdatum 11 September

Daaronder de Nederlandse Leeuw, het geheel is omcirkeld door twee lauwertakken

In het rood/oranje vlak erboven, Je maintiendrai, het Nederlandse devies "ik zal handhaven"

In het rood/oranje vlak daaronder staat het devies van de Vereniging 8 R.I. Trouw en Vriendschap

De hoeken van het vaandel zijn gevuld met:
Links boven het wapen van Arnhem, de thuishaven van 8 R.I. (de Menno van Coehoornkazerne)
Rechts boven het wapen van de provincie Gelderland
Links onder het wapen van Rhenen, waar op de Grebbeberg zwaar is gevochten en 8 R.I. grote verliezen leed.
Rechts onder het wapen van Rotterdam waar een onderdeel van 8 R.I. op de bruggen vocht en ook de nodige verliezen moest incasseren

Het koperen symbool nummer aanduiding 8 R.I.  is door de toenmalige penningmeester de heer Griesel georganiseerd, de sponsor wilde destijds onbekend blijven.


De Vereniging heeft zijn eigen vaandelwacht en is o.m aanwezig tijdens de jaarlijkse bijeenkomst in het Provinciehuis en de jaarvergadering. En tot voor kort in de oude Regimentskerk Johannes de Doper aan de Hoflaan.Sint Jansdag 20 juni 2004 
Inmiddels heeft het oude 8 R.I. ook een prachtige plaquette (tijdens het 70 jarig bestaan onthuld door de heer Brink uit Oosterbeek) in het Provinciehuis te Arnhem, locatie Sabelspoort (precies boven de voormalige toegangspoort van dit oude bolwerk).