Trudi Backelandt-Rusch


Mijn ouders hadden aan de Hommelstraat 54 een winkel in ijzerwaren en gereedschappen en in vroegere tijden ook haarden en kachels.Tot 1956 was de zaak op nr. 57 en in dat jaar gingen we naar een nieuwgebouwd pand op nr. 54 aan de overkant; op de hoek van de Oude Klarendalseweg. Mijn vader is in 1982 overleden en in 1984 is de zaak opgeheven. Na wat wisselingen zit er nu de winkel van Koster Besseling, soortgelijke handel. Wij stonden bij de burgerlijke stand ingeschreven op Oude Klarendalseweg 2!

Mijn vader in de oude winkel (Hommelstraat 54): eind veertiger jaren is hij compagnon geworden van Willem Leijgraaf, en heette de zaak  "Leijgraaf en Co." Begin vijftiger jaren  heeft hij de zaak alleen verder gedreven (samen met mijn moeder en broer) tot zijn dood in 1982 (6 weken voor mijn huwelijk). De weegschaal op de toonbank heeft mijn broer nog steeds.


Mijn vader voor zijn nieuwe winkel in 1956
Een bon uit een bonboekje van de winkelMijn vader met de btw-tabellenlijst bij de invoering van de BTW in 1969.


Mijn broer staat achter de toonbank, zo ongeveer rond 1960.


Mijn vader en broer achter de toonbank in de zeventiger jaren. Mijn moeder en broer hebben de zaak nog twee jaar na de dood van m'n vader voort laten bestaan, maar wegens grote concurrentie en slechte tijden  is de zaak in 1984 opgeheven.Rechts bovenaan deze foto (tegen de spoorlijn aan) zie je het pand van Besselink, Besselink verkocht lampen in allerlei maten en soorten. Daarnaast op de hoek van de Jufferstraat Café Willemsen, op de andere hoek v.d. Werff, daarnaast Oderkerk (schoenen), de kaashandel van Jan de Wit,  Zwartkruis (gelegenheidskledingverhuur) en een stukje van Theeko (koffiebranderij).Richting Hommelse Poort rond 1955. Vermoedelijk worden op de foto de kinderkopjes verwijderd om plaats te maken voor asfalt. Op de achtergrond is het winkelpand van Rusch Ijzerwaren in aanbouw.  Op de hoek van de Spoorwegstraat zien we rechts de fietsenzaak "De Dageraad" van Adriaan Bax, aan de overkant de Meubelbeurs, daarnaast Lida's Damesmode en de Bakkerij van Winters.


Munneke de bekende VIVO zaak. Deze levensmiddelenwinkel stond bekend om zijn spaaracties voor ondermeer lakens. Voordat je laken eindelijk op het bed lag moest je wel heel veel sparen. Menigeen kan de slogan "VIVO deelt de lakens uit" nog wel herinneren. De manufacturenhandel was natuurlijk niet blij met dit soort acties.


Op deze foto van de Hommelstraat zie je links de Jufferstraat met op de hoek het cafe van Willemsen en daarnaast de lampenwinkel van Besselink. Rechtsonder nog de zonneschermen van de vishandel van Jur vd Berg op de hoek van de Oude Klarendalseweg. Ook nog te zien op de hoek van de Jufferstraat de fa. vd Werf.


De Oude Klarendalseweg naar het spoor toe gezien. De groente en fruithandel van de firma de Haas.


De Paterstraat. Met links de Amstelbar en rechts het later uitgebrande café van Nico Stikkelman. Je kijkt hier tot aan de Apeldoornseweg. Achterin links het Rembrandt Theater.


Nogmaals de Paterstraat


De Beemstraat.
Het gebouw van de sociale dienst van de gemeente Arnhem gelegen tussen de Spoorwegstraat en de Beemstraat. Het gebouw is er niet meer. De Beemstraat heet tegenwoordig Combeplein.


Ook op de Oude Klarendalseweg zat de groentehandel van Piet de Haas (stond altijd buiten met alle spullen). Zijn zoon Frans heeft nog steeds een groentewinkel op de Hommelstraat. De Hommelse markt kan ik mij nog goed herinneren (ik ben van 1950), wij hadden op zaterdag altijd een viskraam voor de deur.Ik weet nog dat onder aan de Hommelstraat restaurant Pax was en waar nu de van Muylwijkstraat doorgetrokken is was vroeger wel kermis.Een oude zaak die ook al lang verdwenen is, is Gorissen de Hoedenzaak en op de Sonsbeeksingel zat de dameshoedenzaak "de Vlinder".


Deze foto van de carnavalsoptocht komt uit de krant en is genomen na 1984.Onze zaak was toen al weg. Een mooi overzicht van de Hommelstraat die na de poort overgaat in Hommelseweg. De carnavalsvereniging "Onganse" verzorgde altijd de optocht.Op een driewielertje fiets ik op de Hommelstraat voor nr. 57 je kijkt richting de poort en kunt nog het pand zien boven de poort waar Jamin lang gezeten heeft. Naast ons was Albert Heijn; je ziet twee transportfietsen tegen de gevel staan. Op de weg lagen nog de welbekende klinkers (kinderkopjes). Net voor de poort had je rechts de groentenwinkel van Bert Derksen.


Samen met mijn vriendinnetje Agnes ten Broeke onder aan de Paterstraat. Op de achtergrond (rechts) zie je nog net de deur van de school in de Paterstraat. Deze foto is genomen op de parkeerplaats achter het net nieuwe Rembrandt-theater. De grootvader van Agnes (ten Broeke) had een kleermakerij of schoenmakerij in de Putstraat. De vader van Agnes was kleermaker in de Paterstraat.Mijn moeder en ik in 1967 aan de Oude Klarendalseweg. met op de achtergrond het pakhuis van de firma  De Haas.Met m'n eerste auto: fiatje 850.

Door de etalageruiten kun je vaag de sigarenzaak van "van Aalst"zien op de hoek van de Spoorwegstraat. Op de andere hoek zat Jan van Manen, daarnaast de slager Jos van Manen, dan Munneke de kruidenier en daarnaast weer het cafe van Leijgraaf wat later de Amstelbar heette.( op de Hoek van de Paterstraat). Op de andere hoek van de Paterstraat zat het cafe-restaurant van Nico Stikkelman. Dat pand is later afgebrand, maakte deel uit van een driedelig pand.Het hoekpand is later nieuw opgetrokken. Die brand kan ik me nog goed herinneren, ik geloof dat het op zondag was (ergens in de jaren 70) en ik werd vroeg  wakker van een harde knal; toen ik door het raam keek sloegen de vlammen al uit het pand beneden, de ruiten waren gesprongen.  Snel de brandweer gebeld, maar zij hadden gelukkig al een melding van deze brand binnen. Wij woonden er precies tegenover en vlak bij het raam konden wij niet komen vanwege de hitte. Wij hebben geluk gehad dat onze ruiten niet zijn gesprongen! De hele dag door met veel bewondering gekeken naar het werk van de brandweer, wij zaten immers  "eerste rang".


Deze foto genomen uit het raam van ons huis. De brandweer is de hele dag nog in touw. De naast het café Stikkelman liggendeschoenenzaak IDE had ook veel schade, maar voornamelijk roetschade opgekopen. Voordat deze zaak IDE heette, was hier Hoogenbosch Schoenen gevestigd.        

De foto's van ons huwelijk (1982) geven een beeld van de prijs van  de andijvie op dat moment en op de andere foto zie je de ingang van de Paterstraat met de Amstelbar. In het weekend was ik voor m'n huwelijk bijna altijd thuis en weet nog goed dat er zaterdag 's avonds altijd een boel herrie was op straat, ook vanuit de bar aan de overkant schetterde de muziek over straat tot een uur of drie. Vanuit de stad kwamen ook altijd veel  mensen langs richting Hommelseweg en omliggende straten. Mijn vader en broer sliepen overal doorheen, maar m'n moeder en ik hebben vaak opgezeten en door het raam gekeken in de hoop dat het wat rustiger zou worden! Ik weet nog goed dat er 's nachts een fiets door de etalageruit  van Hoogenbosch de schoenwinkel aan de overkant werd gegooid!