Opa Besselink

 
Opa was voor ons altijd al oud. Een rustige lieve man, die zich weinig met anderen bemoeide. Toch was hij heel energiek, dreef een bloeiende zaak, bezat verschillende panden, zat commissies voor, was sociaal actief en een echte regelneef.Toen Jan, opa dus, als 14 jarige, met zijn familie van Eefde naar Arnhem verhuisde, was zijn vader al 9 jaar dood. Deze was net als zijn voorvaderen smid. Op de foto Anton Nieuwkamp, die de plaats achter het vuur en naast Johanna ten Velde overnam. In 1887 kochten zij op een nog lege Hommelseweg een winkelhuis en lieten er een smederij achter bouwen. Nieuwkamp werd een bekende siersmid, die o.a. het Elisabeth Gasthuis en de St.Janskerk verfraaide.Jan Besselink en zijn vrouw Helena Noordman, die wij nooit gekend hebben, want zij stierf al in 1931.1920: Opa in stofjas bij een van de eerste T-Fords in Arnhem. De winkel had hij van zijn stiefvader overgenomen. In de deuropening de oudste dochter Anna, die later de rol van moeder zou overnemen.1920: Opa was vanaf de stichting van de O.L.Vrouweparochie voorzitter van het kerkbestuur. De rol van de jonge maagden ontgaat ons, evenals de wasteilen op de achtergrond.1923: Statiefoto van de familie. Van links naar rechts: Riek, Herman, opa, Anna, Jo, Toon, Mien. Daaronder: Gerard, Leo, oma en Marietje.1937: Het 50 jarig bestaan van de winkel. Op zijn achterhoeks groen gemaakt en geïllumineerd.1938: Uitverkoop, ’s avonds om 12.00 uur. Drukte in het portiek om  ’s morgens de eerste koopjes te halen. Opa voorzag de stakkers van koffie en sigaren. De vrouw mocht om deze tijd de kinderwagen voor een gulden al meenemen.1939: Opa was voorzitter van de “Vriendenkring”, een winkeliersvereniging van de Hommelseweg. Door middel van stempels en activiteiten probeerde men de klanten te binden. Hier een reisje voor de mannen zelf: Opa, Boom, Besselink jr., Peters, Jansen, Scharrenburg, Blauw, Wammes, Broekhuizen, Jansen, onbekend en Uding.1948: Foto gemaakt in HOVI: opa 75 jaar. Kinderen met aanhang. Boven: Coby, Leo, Annie, Toon, Antoon, Riek, Herman, Tiny, Annie, Gerard. Onder: Marietje, Anna, opa, Mien, en Thee.


De grote kindervriend met zijn toenmalige kleinkinderen: Boven: Paul, Hans, Ans, Lenie, Ben, Hans.  Midden: Anneke, Gerard, Melanie, Yvonne, Els. Onder: Fred, Mieke en Peter.


Ook de “Vriendenkring” fêteert de jubilaris. Behalve reeds eerder genoemde winkeliers zien we hier nog: Jansen de groenteboer, Moolhuizen de slager, Vogel van de vis, West sigaren, Bierhof manufacturen, Ekstein schoenen en tante Anna.


1952: Opa trekt zich terug op de kamer boven de winkel bij zijn oudste dochter met uitzicht op “zijn” Hommelseweg. Hier met Mien, Anna en Riek.1957: Opa overlijdt in het bejaardenhuis Regina Pacis. Gerard en Herman hadden de zaak overgenomen. Op de foto drie generaties: opa Jan, opa Gerard en ook al opa Gerard.