Harry Peters


Truus Bloemendaal (midden), de moeder van Tom Peters, omringd door haar zussen Mien en Riek op deze foto van rond 1930. Truus rijdt op een dure fiets (een Fongers met vernikkelde velgen) en heeft als enige verlichting (merk VT/Lucifer). De foto is op de Zwanenbrug in het Sonsbeek Park in Arnhem genomen.


Truus Bloemendaal en Harry Peters tijdens zondagse uitstapjes in de jaren '30. Opvallend is de plaatsing van de koplamp op Peters' fiets.


Harry Peters werkte vroeger in het Fongers-filiaal in de Bakkerstraat in Arnhem. In 1936 begon hij voor zichzelf met een rijwielhandel aan de Sonsbeeksingel 162 in Arnhem. Deze foto van de winkel dateert van 1948 toen Juliana de troon overnam van Wilhelmina. Peters had de kroon zelf gemaakt met fietslampen erin die 's avonds brandden.De kroon was ook toepasselijk omdat Peters agent was van de Wilhelmina-rijwielfabriek in Haarlem. Daarnaast verkocht hij Gruno- en Veta-fietsen. Veta was het merk van de rijwielgrossier annex moffelarij/verchromerij Fa. Verheij & Thomassen, Vossenstraat 38-43 in Arnhem.


Harry Peters op zijn jaren '40 Veta-fiets met dochter en in de fietskar zijn twee zoons. Tom Peters: "Rond 1955 zou je niet meer met twee kinderen op een fiets mogen fietsen, dus heeft mijn vader zelf een wagentje gemaakt van elektrische pijp. Alleen de trekstang is van gasbuis gemaakt. De stoeltjes stonden op zadelveren. We hebben heel wat kilometers afgelegd en heel veel bekijks gehad."


Begin jaren '60 werd de fietsenmakerij aan de Sonsbeeksingel verbouwd. Deze foto toont de heropening. Peters verkocht toen ook Magneet-fietsen en bromfietsen van diverse merken. De winkel heeft bestaan tot 1968, toen Peters met een gunstige saneringsregeling zijn zaak kon sluiten omdat de wijk gedeeltelijk afgebroken zou worden.Een reeks foto's uit de verzameling van Tom Peters, zoon van de voormalige rijwielhandelaar Harry Peters uit Arnhem en ook zelf nog als fietsenmakter actief. De foto's dateren van begin jaren '30 tot de jaren '60.