Tilly Jammers


Onlangs reed ik door Klarendal en zag dat slagerij Ernste nog steeds bestaat en…… tot mijn grote vreugde maakt hij nog steeds de befaamde paardenworst.
Als kind maakten wij altijd ruzie wie naar Ernste mocht om vlees te halen, want je kreeg altijd een stuk paardeworst cadeau. Ik ben in 1939 in de Kapelstraat geboren en in 1943 zijn we verhuisd naar de Klarendalseweg 112, ik speelde altijd met Miepie Rijnten, Dienie vd Dool (pop werd ze genoemd), José Rietbergen.
Ik heb goede herinneringen aan mijn jeugd. Wij woonden naast de Goede Herder kapel en op zondagmorgen gingen we na afloop van de kerkdienst de psalmboeken opruimen, soms vonden we 1 of 5 cent op de grond, daar gingen we dan mee naar het snoepwinkeltje van Erdelen in de Schutterstraat, die was op zondagmorgen open.

Wij woonden in het stukje tussen de kerk en de Gruyter.
Naast de kerk was de spaarbank daar woonde de fam. Rietbergen boven. Daarnaast Kievit de groenteboer, dan de winkel van den Dool. Op nr. 118 de fam. Peyer, hij was badmeester in het badhuis, op 109 het woonhuis van den Dool, op 110 van Essen (?), op 111 fam. Rijnten, op 112 fam. Jammers, op 113 2 oude dames, op 114 woonhuis fam. Van Uffelen, dan was er nog de winkel van Uffelen, de chocolade winkel van 2 dames, op 119, fam Bezemer en op 120 mijn opa en oma Help.


Spelen achter ons huis op de Klarendalseweg met Miepie,Theo en Henk Rijnten, (hun vader had een fietsenzaak eerst in de Rappardstraat en later op de Klarendalseweg) mijn zusje Riekie Jammers en ikzelf Tilly Jammers.


De Christelijke bewaarschool op de Klarendalseweg uit 1935, mijn broer Martin Jammers staat er op links op het fietsje.


De Chr. Bewaarschool uit 1936, Martin jammers is het jongetje in het midden met de witte broek.


Dit is een foto uit 1944 ook van de Chr. Bewaarschool, Riekie Jammers zit en ik Tilly sta achter haar.


De Creutzbergschool (1946) van links naar rechts Antje Besselink, onbekend, Gusta Vroegindewey, Wiesje Dijkshoorn,onbekend, Rienie Wielheesen. Op de 2e rij Hennie Lok, Tilly Jammers, Gerdie Verbeek, Betsy Peper, Johan Dijkshoorn. Verder nog met bril Jacques Henzen en Jopie Zwart met het witte haar.


Schoolreisje naar Schiphol in 1950. Op de foto staan Reina Mens, Betsy Peper, Sonja Arends, Miepie en Ineke Degen, Geesje Heuterman. Mevr. en meneer Hilkemeyer, meneer Nauta, meneer Westerbroek en meneer Gerritsen, het hoofd van de school.