Menno van Coehoorn kazerne4 maart 1937. Het exercitieterrein van de Menno van Coehoornkazerne. Op de achtergrond rechts de Vijverlaan, in het midden de hoek Hoflaan/Klarenbeekstraat.------------------------------------------------------------------------------------------


In mei 1940, nadat Nederland had gecapituleerd werden de militairen van het 8 R.I. die op de Grebbeberg krijgsgevangen waren gemaakt naar de Menno van Coehoornkazerne overgebracht. Op deze foto staat de familie buiten het hek aan de Vijverlaan te praten met de Nederlandse militairen.

Menno van Coehoornkazerne

Aan de Klarendalseweg op de hoek Hoflaan werd in 1882 door het rijk voor ongeveer fl.80.000,- een stuk grond gekocht van de Maatschappij tot exploitatie van de Musschenberg. Op het terrein van bijna 2 hectare werd eind 1883 begonnen met de voorbereiding van de bouw van een infanteriekazerne voor ongeveer 972 manschappen, zo'n anderhalf bataljon. In 1885 werd de kazerne in gebruik genomen. Het was voor die tijd een modern opgezet complex. Zo waren er slaapzalen voor niet meer dan 25 manschappen, bevatte het nog een gymnastiekzaal, een schoollokaal, waslokaal en was er een systeem ontwikkeld, waarbij gefilterd regenwater werd gebruikt om te wasen.
Rondom een binnenplein waren de gebouwen gesitueerd, de uitgang was aan de Klarendalseweg. De kazerne werd vernoemd naar de vestingbouwdeskundige en artillerie-generaal Menno van Coehoorn. In de Menno van Coehoornkazerne zijn onder andere de regimenten infanterie gelegerd die in de Tweede Wereldoorlog op de Grebbeberg hebben gevochten.
Na de tweede Wereldoorlog ging het snel bergafwaarts met de militaire functie van de kazerne. In 1967 werd het complex bijna geheel van de hand gedaan en overgedragen aan de gemeente Arnhem. Het monumentale hoofdgebouw bestaat nog steeds.  De gebouwen hier op de ansicht hebben de sloopwoede helaas niet overleefd.
Op een deel van het terrein van de Menno van Coehoornkazerne is in 2000 een nieuwbouwproject met 64 woningen gerealiseerd. De Vereniging van Eigenaren van dit nieuwbouwproject heeft ook de naam van Menno van Coehoorn aangenomen.


Een van de allereerste foto's van de kazerne. De Klarendalseweg/hoek Verlengde Hoflaan is hier nog onbebouwd.
Strozakkenvullen rond 1900. Foto van FJ Malgo


 

 

Zo'n 100 jaar geleden kon je dit korps in de omgeving van Arnhem tegenkomen.

Hoewel de Nederlandse krijgsmacht niet voorop liep bij het gebruik van het rijwiel, begon in 1894 de militaire "wieleropleiding". Militaire wielrijders werden vooral ingezet bij verkennings- en koeriersdiensten. Rond 1910 bestonden er al 4 compagnieŽn met karabijn bewapende wielrijders. Dit werd langzaam opgevoerd. Het rijwiel bewees zijn nut en in 1939 had het Nederlandse leger de beschikking over maar liefst twee regimenten wielrijders.
In de meidagen van 1940 had het korps Wielrijders tot taak ordonnans-, verkennings- en beveiligingsdiensten te verrichten. Tijdens de Duitse inval waren twee regimenten met 5.190 Wielrijders actief. Van hen sneuvelden er 77. Na de Tweede Wereldoorlog werd het wielrijderskorps niet meer opgebouwd.

Een kijkje in de keuken van de kazerne