(Verlengde) Hoflaan

De Hoflaan, die vanaf de Velperweg tot aan de Rosendaalseweg (tegenwoordig Rosendaalsestraat) heette in vroeger tijden de Zadelhoffsteeg, vernoemd naar Peter van Zadelhoff, eigenaar van een rosoliemolen. In 1852 werd de molen gesloopt, maar de fundamenten ervan zijn nog terug te vinden achter de huizen aan de Hoflaan. In de volksmond werd de Zadelhoffsteeg > Hoflaan. Een verzoek door afstammelingen van Peter Zadelhoff om de naam Zadelhoff weer aan de straat te verbinden werd op 10 januari 1921 door de Arnhemse Gemeenteraad niet ingewilligd. De Verlengde Hoflaan (sinds 13 augustus 1881 als dusdanig bekend)  loopt vanaf  de Rosendaalsestraat tot aan de Vijverlaan.
Hoflaan, vanaf de Velperweg


1915


  1944


zelfde pand bijna 70 jaar later

Foto: Dikkie Oudsen
Verlengde Hoflaan tijdens de herbouw van de Indische Buurt rond 1975


Floralia, de bloemenzaak van van Wijk op de hoek van de Rosendaalsestraat. Op de foto staan Gretha van Wijk en Joop Zadelhof. De huwelijksfoto is gemaakt op 22 juli 1947.

hoek Rosendaalsestraat


Een kijkje op de Hoflaan vanuit de Indische buurt. Te herkennen zijn de Javastraat, die in het midden van de foto de Atjehstraat kruist.Hoek Javastraat, sigarenhandel van Ton Kersten


Deze foto is genomen vanaf tegenover de (huidige) St. Janskerkstraat. Links zien het ijzeren hek van de St. Janskerk. Daarachter het door de Arnhemse architect J.W. Boerbooms ontworpen parochiehuis. Links de Sumatrastraat en in het midden, waar de bomen staan loopt de Hoflaan.


Vanuit de Sumatrastraat
Hoek Hoflaan/Klarendalseweg. De scheersalon oftewel de kapperszaak van Leuijerink. Beide foto's zijn voor 1940 gemaakt. De Kapperszaak heeft sowieso tot na 1960 bestaan. Er waren rond die tijd in Klarendal bijna 25 Dames- en Herenkappers.
Verlengde Hoflaan richting Vijverlaan. Links de Vinkenstraat. Daarna de Agnietenstraat. Bijna alle panden op deze foto zijn gesloopt. Alleen het pand aan de zuidzijde van de Agnietenstraat en de rest tussen de noordzijde van de Agnietenstraat en de Klarenbeekstraat staan er nog.


Hoflaan vanaf de hoek Klarenbeekstraat