Javastraat


Javastraat met op de achtergrond de St Jan en de pastorie op de Hoflaan (rond 1900)


Arnhemse Broodbakkerij L.J. Gruitroij

Hans Gruitroy vertelt: Ikzelf ben geboren op Monnikenhuizen, mijn vader is geboren in 1929 in de Javastraat 59/60. Mijn opa had daar een bakkerij: Arnhemse Broodbakkerij L.J. Gruitroij. Mijn vader is daar opgegroeid met zijn 4 oudere zusters. Mín vader was een nakomelingetje en mín Opa heeft toen hij eindelijk een zoon kreeg in 1929 een krentenwegge gebakken zo groot als de oven was, je ziet deze liggen in de etalage (zie foto).
Zus Deek (De) was getrouwd met Gerard (Ge) van der Haas en zijn later de kruidenierszaak begonnen aan de Klarendalseweg 180. Dit kan ik mij nog goed herinneren, omdat ik bij mín tante De altijd daar een snoepje kreeg, en er een mooie ďzilverenĒ kassa stond op de toonbank en achter de schuifdeur was de woonkamer. Later zijn ze verhuisd naar de Agnietenstraat 20b.

Mín vaders andere zuster Marie (Iet) was getrouwd met Berend (Bud) Noij. In kan me herinneren dat ze in de Solostraat woonden op de bovenverdieping. Als je naar de WC ging, moest je op het balkon op de pot, hetgeen niet meer was dan een pijp naar beneden met een houten vlonder. Budje werkte bij de coŲperatie aan de Roosendaalseweg en ging met zín wagen vol met brood langs de huizen, Daar kwam hij ook bij mijn ouders aan de deur op Monikkenhuizen, elke dag weer op de bakfiets, die later met een bromfietsmotor werd uitgerust. Later zijn Iet en Bud Noij naar de Klarendalseweg 204 verhuisd. Hun zoon Herman (Hemmi) heeft ook jaren bij de CoŲperatie aan de Roosendaalseweg gewerkt, waar ik zelf als 14 jarige jongentje mocht helpen in de zomer vakantie.
Johan Dijkzeul op z'n fietsje (met ...) in de Javastraat ZONDER auto's ergens in 1960


De Javastraat. Op de hoek van de Hoflaan de sigarenhandel van Ton Kersten.


De Javastraat. Op de hoek van de Hoflaan kleermakerij Jansen.
De Javastraat/hoek Solostraat. Foto is genomen in de richting van de Rappardstraat.


De Javastraat/hoek Solostraat. Foto is genomen in de richting van de Rappardstraat


De Javastraat/hoek Solostraat. Foto is genomen in de richting van de Rappardstraat.


De Javastraat/hoek Neerlandstuinstraat. Op de achtergrond de Hoflaan.


De Javastraat/hoek Neerlandstuinstraat. Op de achtergrond de Hoflaan.


De Javastraat/hoek Atjehstraat.
De twee vrouwen die hier uit het raam hangen zijn mevrouw Beumer en haar dochter Annie. De man op de straat met wie zij aan het praten zijn is hoogstwaarschijnlijk hun buurman Jan Ulrich.


De Javastraat/hoek Atjehstraat met de melkzaak van "van Loenen".


De Javastraat/hoek Atjehstraat


De Javastraat/hoek Solostraat. Op de achtergrond de Hoflaan.


De Javastraat/hoek Solostraat. Op de achtergrond de Hoflaan.


Javastraat