KlarendalsewegDe foto's van de Klarendalseweg geven een idee hoe de straat er in het verleden uitzag. Je vindt hier foto's van een ver verleden, maar ook van een recentere datum. De huisnummering in de Klarendalseweg is doorlopend, een systeem dat we in meer straten in Klarendal tegenkomen. Hier volgen we de Klarendalseweg vanaf de Akkerstraat tot aan de voormalige Goede Herder Kapel.


Klarendalseweg tussen de Koolstraat en Hovenierstraat


Koninklijke rijtoer van Koningin Juliana en  Prins Bernard.
Klarendalseweg/ hoek Akkerstraat (1950)Winkeltjes tussen de Hovenierstraat en Paulstraat


Klarendalseweg/ hoek Hovenierstraat


Klarendalseweg: tussen de Akkerstraat en de verlengde Paulstraat


Klarendalseweg: tussen de Akkerstraat en de verlengde Paulstraat


Klarendalseweg: tussen de Akkerstraat en de verlengde Paulstraat
Klarendalseweg: tussen de Verlengde Paulstraat en de Oogststraat


Klarendalseweg 481 - hoek Paulstraat (rond 1930)


Deze winkel, nu een woonhuis was vroeger in mijn jeugd een snoepwinkel waar zeer oud meubilair stond, zoals de toonbank en snoeppotten. Rekken vol! Achter deze toonbank stond een lange magere oude heer met grijs haar.
Deze man maakte toen al het snoepgoed zelf, ik heb wel eens mogen kijken in zijn werkplaats; een soort klein keukentje.

Je kon de snoepjes uit zoeken en naar gewogen te zijn gingen deze in een bruine punt zak.

Ik weet nog goed dat deze man tegen mijn moeder vertelde dat hij er mee ging stoppen om dat de grote fabrieken de overhand kregen. Supermarkten waren er bijna nog niet, alleen AH, Coop en Jamin en hij niets meer kon verdienen met zijn winkel. Daarna is het bij mijn weten een woonhuis geworden.

Joop Smit


Klarendalseweg 481 - ongeveer 50 jaar later


Bakkerij Macrander, voordat de bakkerij van Hoedemaker er in werd gevestigd.
Het pand op de hoek van de Oogststraat staat hier nog niet ingebouwd. Aan de rechterkant nog een gedeelte van een steegje te zien. Naast het steegje was een cafeetje van ene Hent Welling. Het pand helemaal rechts is na een brand rond 1965 afgebroken.


Het pand  aan de Wagenstraat dat op de foto te zien is destijds niet gesloopt, het is later door brand verwoest. Helemaal links de Oogststraat, op deze hoek zit nu cafetaria "de Griek".


Groente fruit en aardappelhandel van J.T. Stijn en Zn.


Achter de lantaarnpaal de muziekwinkel van Scharrenberg


Hetzelfde blokje huizen, maar nu van de andere kant.


Op de achtergrond de BLO school. ook bekend als de school met het "zwarte hek"

1957 western winkelweek


Klarendalseweg 95


Klarendalseweg 96 (zuivelhandel Grevel)

De beide winkelpanden hierboven vormden een onderdeel van de toenmalige vernieuwing. De nieuwbouw omvatte 172 woningen, enkele winkels aan de Klarendalseweg en een 14tal werk- en bergplaatsen voor kleine ambachtelijke bedrijven. Daarnaast was er ruimte voor een kantoor van de Gemeentespaarbank (aan de Klarendalseweg) en een kolenpakhuis (aan de Herenstraat)
De inmiddels verdwenen muurschildering op het pand van Henzen. Op de toenmalige tijdelijke parkeerplaats staat nu een blokje flatwoningen.
Klarendalseweg 471 - Paardenslager Ernste
Voordat de paarden de slachterij ingingen, werden ze eerst vol trots door de straten van Klarendal gevoerd.


Deze foto staat ook in het boekje "Het Musiskwartier" Daar wordt vermeld dat het om de paardenslagerij van Bram Katz gaat. Maar wie goed kijkt, ziet dat deze foto wel degelijk op de Klarendalseweg genomen is.


Paardenslager Ernste 1957


Paardenslager Ernste 1957


De uitgebrande Hervormde kerk met links de Kleuterschool, waarin later de Firma Henzen zijn winkel had.
1997


Tussen de paardenslagerij Ernste en de tabakshandel van Van Dinter op de hoek van de Willemstraat waren diverse winkels. Hier een groente- en fruitwinkel.De Beddenspecialist Lafleur tijdens de winkelweek in 1952
 

Klarendalseweg 101
Op de achtergrond is nog de Kapel van de Nederlands Hervormde Gemeente te zien. Rechts staan nog wat noodwoningen. (1931)


Een kijkje op de Klarendalseweg vanuit het straatje met de trapjes naar de Kapelstraat. Rechts nog een gedeelte van de Kapel te zien voor de brandstichting en de uiteindelijke sloop. Op de Klarendalseweg is nog bakker Sanders te zien. Daar links van, moet de kale plek nog ruimte gaan bieden aan een vijftal flatwoningen.


Hier stond "de Kapel", op de achtergrond de Kapelstraat