Hans Gerritsen

Mijn naam is Hans Gerritsen. In 1954 ben ik in Klarendal geboren. Samen met mijn ouders Jan en Dien Gerritsen, mijn 4 broers en zus woonde ik in de Johannastraat 139. Mijn vader werkte bij de Gemeente, hij legde grondkabels en mijn moeder zorgde, zoals toen gebruikelijk was, voor de kinderen.

Ik zat bij de nonnen op de  St. Catharina Kleuterschool, ik dacht bij zuster Eleuthera en zuster Fanny. Daarna heb ik op de Sint Ludgerusschool gezeten, bij meester Driessen en van Goetem. De Ludgerusschool stond aan het begin van de Klarendalseweg schuin tegenover de bioscoop Corso.

Als klein kind mocht ik altijd met mijn opa mee hout sprokkelen in het Duitse bosje (daar waar nu de Postbankkantoren staan) , daarvan ging ook een deel naar fam. Deibergen. Wij brachten de familie Deibergen hout, omdat mijn moeder in ruil daarvoor aardappels kreeg. Zo hielp men elkander. Deze  familie woonde in de 4de Nijverheidstraat,  4 huizen van ons vandaan.  Het hout sprokkelen leverde mij 5 cent op, dat was (toen) veel geld voor mij.

De spelletjes, die ik speelde: tollen met een stuk hout en een schoenveter, stuiver gooien, hoelahoep, enkelaar (buskrijgertje) en spoorzoeker. Ik speelde deze spelletjes met mijn vriendjes Freddy Gimbergen, Leo Arens en Bertie Konings.

Ook heb ik nog leuke herinneringen aan winkels, zoals van Heumen de bakker (Betsie) op de hoek Willemstraat/Johannastraat, Kniest of Demoed met zijn huishoudartikelen op de andere hoek van de Willemstraat/Johannastraat net zoals mevr. Hermans.
Mevrouw Hermans had altijd een witte schort aan, zij verkocht snoep zoals stroopsoldaatjes en gelukstoffees. Ernste de slager, waar vroeger de paarden door de poort gingen voor de slacht, maar dat besefte ik me later pas.
Dan was er nog Henzen, vooral kleding op de pof, van Dinter de tabakswinkel aan de Klarendalseweg, Sprokkereef de zuivelwinkel en het café van Bouke Kramer.

Ook kan ik mij herinneren dat er op de Menno van Coehoornkazerne een kinderfeest was en daar kregen we eten en drinken, cadeautjes etc. Ik ben benieuwd of er nog meer mensen zijn die zich dit herinneren.

En natuurlijk herinner ik me (ome) Jan de Bie, de wijkagent van Klarendal.

Een baantje had ik niet, daar was ik te klein voor, in 1964 zijn we naar Arnhem Zuid verhuisd.

Ik weet nog dat veel van "de oudjes" op het stoepje voor de deur zaten, waaronder ook opa Minnen van de Johannastraat. Ik woonde zelf als klein kind in deze straat, nu ben ik al 30 jaar getrouwd met een kleindochter van deze opa Minnen. Alsof het zo wezen moest.

fam.h.g.gerritsen@kpnplanet.nl