Leo van Setten

Mijn naam is Leo van Setten en geboren op het Johannaplein 65 in 1944. Ik woonde met mijn moeder en broer Eef in bij mijn Opa en Oma Klein van de fietsenwinkel. Als alle kinderen net zo'n fijne jeugd hebben gehad als ik met mijn vriendjes uit die volkswijk Klarendal, dan zou er nu wel wat meer tolerantie zijn.

Mijn minst leuke maar wel spannendste herinnering zijn de vechtpartijen op het Johannaplein tijdens de bouwvakvakanties (of aan het eind van de week) als er geld was gebeurd, waar bij wij, tussen de gordijnen van de etalage van de fietsenwinkel  (tegenover het café van Bauke Kramer) stonden te gluren wat er allemaal gebeurde.  Agent de Bie kwam regelmatig met zijn gummiknuppel de zaak op orde stellen.

De kleuterschool waar ik heen ging, was boven aan de Willemstraat/hoek Klarendalseweg. Vanaf de speelplaats kon ik op de plaats achter het huis kijken. Ik was destijds bevriend (en nu ook nog) met Hans Bosmann uit de St.Janskerkstraat 19. Mijn lagere schooltijd heb ik doorgebracht op de Creutzbergschool aan de Vijverlaan.  Meester Burgers, meester Gerritsen, meester Nauta en meester Westering kan ik me nog herinneren. En ook juffrouw Wemmers.

Winkels die in mijn herinnering zijn blijven hangen: Jamin, de Gruyter en Zijlstra. Kapper Wouters op de hoek van de Schutterstraat/Klarendalseweg (nu Bennie Hofs). IJssalon Leo Peters op de Klarendalseweg 151, cafetaria 't Trefpunt (vlak bij de Hoflaan), de Vivowinkel op de hoek van de Neerlandstuinstraat  met mijn toenmalig vriendinnetje Beppie Steenbergen, melkboer Sprokkelreef uit de Willemstraat. Speelgoedwinkel de Bokser (bij de Molen) en verder nog kolenboer Verhaaf in de Arbeidsstraat, bakker Franken op de hoek van de nu verdwenen Rapparddwarsstraat en Johannastraat. Daar schuin tegenover zat de groentewinkel van Wassink. Bakkerij  Heumen op de hoek Willemstraat/Johannastraat, schoenmaker Span tegenover de Militaire Bakkerij (het huidige winkelcentrum) op de Klarendalseweg. Sigarenwinkel van Dinter op de hoek Willemstraat/Klarendalseweg, kruidenier Hermans op hoek Willemstraat/Johannastraat, kruidenier van Erdelen aan de Schutterstraat en natuurlijk de oud-ijzerhandel Kruier aan de Johannastraat tussen de Tedingstraat en het Johannaplein iets verder dan de sigarenwinkel van Scharrenberg.

Spelletjes die we speelden: cowboy-spelen, buskrijgertje (buskrijgertje werd gespeeld met een groep vanaf 4 of 5 kinderen. De bus, een conservenblik werd op een put geplaatst en dan werd er afgeteld (iewiewaaiweg) wie hem was, de rest moest zich dan verstoppen en moest worden gezocht door degene die hem was. De verstopte kinderen konden zich aflossen door zich eerder bij de bus af te tikken).Tollen op de Klarendalseweg, hoepelen en natuurlijk in de speeltuin op de hoek van de Rapperdstraat/Willemstraat.

Muziek veel smartlappen uit die tijd en arbeidsvitaminen. Van smartlappen kan ik mij niet zoveel meer herinneren, wel Eddy Christianie. Een wijsje dat ik nooit ben vergeten, is wat een bovenbuurmeisje altijd zong: "Moesje geef mij een speelbal, daar kan ik zo heerlijk mee spelen". De rest van de tekst ken ik me niet meer herinneren.

Mijn eerste baan was op 17jarige leeftijd elektricien bij de A.I.C. in de Bakkerstr. Klarendal heb ik verlaten op mijn trouwdag in 1965.

Enkele namen die ik me nog herinner: Weerfriet Jansen, Janie v/d Bent, Tonny Kramer, Sjakie Busser, Kris v/d Linden, Hennie Minnen, Martin Brouwer, Jopie Tholhuisen, Henk van Veen, Huub Erens, Annelies Kramer, Ansje Scheerder, Rieki v/d Kamp. Deze kinderen woonden allen op roepafstand op het plein.