Henny Lichtenberg

Mijn naam is Henny Lichtenberg, omdat mijn vader en moeder in september 1944 moesten evacueren uit Arnhem ben ik geboren in Veessen bij Heerde op 5 mei 1945. Eind mei zijn we terug gegaan naar Arnhem, waar ik de eerste 6 jaar ben opgegroeid aan de Vijverlaan 85, we zijn toen verhuisd naar de Verlengde Hoflaan 107, een paar jaar later naar 109. Mijn hele jeugd heb ik in Klarendal doorgebracht.
Wat ik nog kan herinneren is, dat we veel in de kazerne speelden, in de winter met de slee naar beneden tot aan de Velperweg. Later alleen op de stoep bij de kazerne of aan de Klarenbeekstraat.
We gingen ook met de kinderen uit de buurt o.a. Henkie Amersvoort, Roelie Sanders, Kees en Willie Mast en nog een paar anderen winterwortels halen (niet stelen, want als de boer je te pakken kreeg dan kreeg je pak slaag) in de volksstuinen aan de Bosweg of we gingen spelen op de stormbaan in de kazerne op de Geitenkamp. Ben nog een keer thuis gebracht door de militaire politie.
De winkelweken weet ik me ook nog goed te herinneren, overal kermis, de hele Klarendalseweg versiert met lampen en vlaggen, kramen buiten. Voor 10 cent kon je met het treintje door Klarendal. Mijn vader ging mee op de trein en controleerde van iedereen de kaartjes die mee ging. Als hij savonds thuis kwam kreeg ik altijd een paar kaartjes van hem. De winkeliers gaven ook lootjes aan het publiek, dan moest je alle winkels af om te kijken of je wat gewonnen had.
Met de Wijkgemeenschap Klarendal gingen we een week op vakantie, eerst naar Hulshorst naar de kampeerboerderij "de Trippenmaker", later naar Voorthuizen, naar de kampeerboerderij Hoophuizen. In die week werd van alles georganiseerd: o.a. een speurtocht en een griezelavond en nog veel meer.

Nog iets over de wijkgemeenschap Klarendal
Ik was een van de eerste die op vakantie mee ging naar De Trippenmaker in Hulshorst, we gingen toen 's maandags weg en kwamen op zaterdag weer terug. Onze kampvader was toen ome Jan Bronkhorst en kampmoeder was tante Janny Mourik, er ging toen ook een leider mee, die heeft 5 dagen op zijn pantoffels gelopen.
We moesten toen zelf drinkbeker, bord, lepel, mes en vork meenemen. De eerste nacht deden we geen oog dicht van de lol. Ook gingen we zwemmen in bad Hoophuizen, lopend 5 kilometer heen en ook weer terug, een keer werden we terug gebracht in de VW ( met 8 kinderen) van tante Janny.
Er ging ook een broeder en een zuster van de wijkgemeenschap Klarendal mee.
De namen van de leiders weet ik zo niet meer, alleen mijn oom Gerrit Artz, die ook leider was.
De oudste groep kreeg altijd opdrachten om iets te organiseren, zoals indianen kamp, speurtocht, vossenjacht en griezelavond.
De eerste 2 jaar hadden we ook kampvuur in de zandverstuivingen, later mocht dat niet meer.
Nog een klein stukje over de  Wijkgemeenschap Klarendal in kampeerboerderij bij Voorthuizen. Het begon toen al op vrijdagavond, waar de koffers op het Putplein gebracht moesten worden en op de vrachtwagen ven ome Rein Ulrich geladen werden en naar de boerderij gebracht. Dan gingen we met 4 mensen mee om weer te lossen, helaas konden er 2 voorin, de andere 2 moesten bij de koffers zitten onder het dekzeil zitten en niet laten zien dat we er zaten, dat mocht toen al ook niet. De zaterdag er op zelfde rit weer terug.
Als we met de bussen aan kwamen werd ons de slaapplaatsen gewezen, met heel veel naast elkaar in het stro.
De eerste nacht is er bijna niet geslapen van de lol dat we hadden.
Het zwembad het Kieftveen dat gehuurd was door de Wijkgemeenschap voor de hele week was er vlakbij, werd veel gebruik van gemaakt.

Ik zelf was toen zwemleraar en had het toezicht op de zwemmers en de kinderen die niet konden zwemmen, wie in de fout ging moest in het kamp aardappels schillen en was voor die dag het zwemmen afgelopen.

Het eten was altijd spannend. We moesten even stil zijn voor de kinderen die wilden bidden. Ome Jan Bronkhorst (helaas te vroeg overleden) lukte niet ze stil te krijgen.
Maar als tante Jannie Mourik er bijkwam was het meteen stil.

Nog even terug op het slapen, vaak bleven we voordat we naar bed moesten schooien voor stukje kaas en/of worst en hielden pas op als we het hadden. Ook in het zwembad werd veel lol getrapt soms ging je met kleren en al het water in. Er moeten films zijn waar van alles op staat, waar zie zijn weet ik niet. Misschien weet iemand wel waar die zijn ik zou ze graag weer eens willen zien.


Henny Lichtenberg

mail:  henny_lichtenberg@hotmail.com